* Има дори цепнатина два метра над водната линия * Евакуираните

...
* Има дори цепнатина два метра над водната линия * Евакуираните
Коментари Харесай

Корабът Царевна - надупчен и пробит

* Има даже пролука два метра над водната линия  * Евакуираните моряци: Спасиха ни ДНР и Русия
Корабът „ Царевна, който е блокиран в пристанището на Мариупол от началото на войната, е обстрелван и продънен, по него има най-малко 10 директни попадения, излиза наяве от видео и фотоси, оповестени в обществените мрежи.

Надстройката е надупчена грубо като швейцарско сирене с големокалибрени патрони – 14,5 мм, от бордова картечница. Стреляно е прицелно по люковете - това се схваща от метода на групира на изстрелите, обявиха военни специалисти пред „ Стандарт “.

Цяло знамение е, че никой от екипажа не е потърпевш, прибавиха те.

Поясниха, че начело на носа на десния ръб има следа от детонация, която е от изстрел с гранатомет дребен диаметър, само че гранатата не е съумяла да пробие обшивката, а единствено е напукала стоманата.

На различен клип се виждат изгорели и разрушени бойни машини на към 20-30 м от кораба. До него има оранжеви катери, развалени от пукотевица.

Спасените моряци също допълниха картината - провали има в машинното поделение и в една от каютите.

" После под прозореца се придвижиха военните дейности. Интензивен обстрел от корабите. Бункерът беше на стотина метра от кърмата на кораба, където се криеха украинските бойци. Хвърчаха ракети " Град ", осколки. Беше невероятно да се покажеш “, разказват те преживното. Една железна врата е изхвърчала на 15 метра от детонацията.

Документалните разкрития и думите на моряците не подхождат на изказванията на капитана Павел Павлов,  че по кораба не е стреляно.

Нещо повече, притежателят „ Овърсийз меритайм “ известно време мълча, а най-после мениджърът на компанията Даниел Стефанов призна, че има косвени вреди и провали, по които се работело  в момента.

Имало и пролука два метра над водната линия, само че корабът можело да се прибере до десетина дни. Не стана обаче ясно по какъв начин, откакто пристанището в Мариупол остава минирано.



Преди дни 14 от моряците ни от блокирания над 50 дни транспортен съд дойдоха на родна земя. Те бяха прибрани с държавния аероплан  от премиера Кирил Петков. Машината кацна във Варна и моряците прегърнаха околните си.

" Всяка заран се молехме да останем живи и да не падне някой снаряд ", описаха трима от избавените -  Рали Димов, Радослав Стоянов и Живомир Митев.

Те не икономисаха цялата истина за претърпяното - от акостирането на комерсиалния съд на 21 февруари до решението сами да изоставен и да тръгнат с бели флагове в ръка, да ги закарат до Донецк, оттова до Ростов на Дон и Сочи, откъдето бяха евакуирани.

" Първо желая да им благодарим от все сърце, че ни избавиха, че ни изтеглиха ", споделя Рали Димов -  вторият монтьор на „ Царевна “, по адрес на Донецката национална република  и Русия.

" Много е прочувствено, че хора, които са били на първата линия на багра, се пробват да ни успокоят - храна, вода, консерви ", споделя Димов.

Обяснява си, че държавното управление мълчи " по политически аргументи ".

" След като ни поеха, ни извозиха към поста в покрайнините на Мариупол, паспортна инспекция, по-късно ни извозиха до Донецк. След това ни настаниха в хотела ", добавя Митев.

Разкрива и значим подробност: " Войниците, които ни посрещнаха, споделиха, че контактуват с държавното управление, само че по кое време е станала тази връзка, ние не сме осведомени ". Часове по-рано външният ни министър Теодора Генчовска съобщи, че Министерство на външните работи не е влизало в никаква връзка с ДНР.

Чашата преляла, когато българите разбрали, че са останали последния екипаж, който не се е евакуирал.  

Комуникацията със София ставала през сателитен телефон единствено с капитана.  Моряците настояват, че след конференцията на техните съпруги им отрязали телефонните диалози, което повдигнало още повече градуса на напрежението.

На 8 април министър председателят Кирил Петков съобщи в Народно събрание, че е имало вид наша група да избави моряците. В нея са взели участие специфичните елементи – морски тюлени, и военни разузнавачи, ръководени от шефа й бригаден военачалник Венелин Венев, като групата била в връзка с съветската и украинската страна. 

Думите на премиера обаче бяха опровергани лично от зам. министъра на защитата Йордан Божилов, който съобщи: “Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е взел участие в избавителната интервенция за моряците от кораба " Царевна ".

Има и втори транспортен съд с български екипаж от 17 души, плаващ също под малтийски байрак, който е блокиран в украинско пристанище. Моряци от кораба " Рожен ", покрай Одеса, оповестиха посредством медиите, че желаят евакуация, само че единствено шестима от тях го направиха.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР